Veerkracht: wat een prachtig woord! Denk aan de zachte maar taaie kracht van het riet dat platgelegd wordt door de wind maar telkens weer opveert. Het plooibare riet buigt en wacht en zodra de wind luwt, veert het recht. 

Veerkracht is de kunst om mee te deinen op de golven van verandering, om tegenslagen te boven te komen en zelfs te zien als groeimogelijkheden. Als je veerkrachtig bent, blijf je ook in moeilijke omstandigheden goed functioneren: je blijft positief en toekomstgericht. Als je veerkracht laag zit, stapelt stress zich op en verlies je het gevoel van controle. 

Het leven zit vol met kleine en grote uitdagingen die stress veroorzaken. Op zich is stress helemaal niet slecht voor ons. Stress kan zowel positief als negatief zijn – een vriend of een vijand – afhankelijk van de omstandigheden en hoe wij ermee omgaan. We hebben een zekere mate van positieve stress nodig om te functioneren, te presteren en vooruit te gaan. Stress wordt echter een probleem wanneer het te lang duurt. Dan spreken we van negatieve of chronische stress. Chronische stress maakt je ziek, doet je energie dalen en zorgt ervoor dat je vastloopt en niet meer kan ontspannen en genieten. Wanneer de balans doorslaat naar negatieve stress, dan ben je volledig overprikkeld. Heel wat chronisch psychische en lichamelijke aandoeningen zijn het eindresultaat van een levensstijl gekenmerkt door chronische negatieve stress en te weinig zelfzorg op vlak van lichamelijke en mentale gezondheid. 

Ik ben voor jou graag een wegwijzer die jou toont welke kanten je op kan en die mee richting geeft op jouw weg naar duurzame verandering. Dit hoeft geen lang traject te zijn. In een veilige omgeving en met oog voor jouw natuurlijke sterktes bied ik jou de kans om nieuw gedrag te oefenen. Vanuit verbinding, empathie en authenticiteit help ik jou graag om dingen op een rijtje te zetten, te checken of de gevolgde weg nog steeds de gewenste is en bied ik jou graag een niet-veroordelend luisterend oor. 

Van stress naar veerkracht, dat kan je leren!